Bujinkan Ninjutsu Budo Taijutsu

Το Bujinkan Ninjutsu Budo Taijutsu είναι μια μορφή κλασικής Ιαπωνικής πολεμικής τέχνης, που διδάσκεται από το Bujinkan. Ιδρύθηκε απο τον Masaaki Hatsumi το 1970.

Οι γνώσεις

Οι γνώσεις και οι πηγές του Hatsumi έρχονται απευθείας από τον δάσκαλό του Toshitsugu Takamatsu (1889-1972) γνωστό και ως Mōko no Tora (蒙古の虎 Mongolian Tiger). Ο ίδιος το Takamatsu είναι μια αινιγματική μορφή που έχει απασχολήσει τους ιστορικούς των πολεμικών τεχνών καθώς πολλές πτυχές της ζωής του, ειδικά τα νεότερα του χρόνια, παρεμένουν μη εξακριβωμένες. Παράλληλα όμως ταιριάζει στο προφίλ ενός ανθρώπου που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα και θεωρεί τον εαυτό του ninja.

Η Κληρονομιά

Hatsumi κληρονόμησε από τον Takamatsu 9 σχολές (ryūha) και βάσει αυτών δημιουργησε το Bujinkan. Μέσα στις 9 αυτές σχολές περιλαμβάνονται 3 κλασικές Σαμουράι σχολές και 6 “ανορθόδοξες” που ανήκουν στην οικογένεια του Ninjutsu (Ninpō).

  • Togakure-ryū Ninpō Taijutsu (戸隠流忍法体術)
  • Gyokushin-ryū Ryū Ninpō (玉心流忍法)
  • Kumogakure Ryū Ninpō (雲隠流忍法)
  • Gyokko-ryū Kosshi jutsu (玉虎流骨指術)
  • Koto Ryū Koppō jutsu (虎倒流骨法術)
  • Gikan Ryū Koppō jutsu (義鑑流骨法術)
  • Kuki Shinden Happō Bikenjutsu (九鬼神伝流八法秘剣術)
  • Shinden Fudo Ryū Dakentai jutsu (神伝不動流打拳体術)
  • Takagi Yoshin Ryū Jūtai jutsu (高木揚心流柔体術)

Η Εφαρμογή

Ο Hatsumi, έχοντας ήδη γνώση από άλλα μαχητικά συστήματα (Judo, Karate, Aikido), γνώρισε τον Takamatsu στα 26. Παρέμεινε μαθητής του για 15 χρόνια, μέχρι και τον θάνατο του Takamatsu. Αφού κληρονόμησε τον τίτλο του Soke και στις 9 σχολές από τον Takamatsu, ίδρυσε το Bujinkan και ξεκίνησε την διαδασκαλία. Κρατώντας στα χέρια του μια κληρονομιά πολλών αιώνων, με βαθιά κατανόηση των πολεμικών (και μαχητικών αθλητικών) τεχνών, και με χάρισμα στην διδασκαλία έφερε τους μαθητές του σε επαφή με το πνεύμα του Ninjutsu και των 9 ryūha.

Κατάφερε επίσης να κάνει το Bujinkan και το Ninjutsu διάσημα σε όλο τον κόσμο. Αυτό έφερε όλα τα καλά και κακά που συνοδεύουν τη φήμη, σε ένα ήδη έντονα διαστρεβλωμένο χώρο από την pop κουλτούρα, όπως είναι οι πολεμικές τέχνες και ειδικότερα το Ninjutsu και οι Ninja.

I hope that after the ninja boom is gone with the wind, only humane people who seek the truth of ninjutsu will remain.

“Essence of Ninjutsu. The Nine Traditions” – Masaaki Hatsumi

Η αποτελεσματικότητα και η μαχητικότητα του Bujinkan Ninjutsu, και ειδικότερα του Hatsumi, αποδεικνύεται κοιτώντας μόνο πόσοι σημαντικοί δάσκαλοι και ιστορικοί πολεμικών τεχνών, απο διαφορετικές εποχές και συστήματα, έχουν μαθητεύσει ή/και συμβουλευτει τον Hatsumi μέσα στα χρόνια. Επίσης έχει εμπνεύσει πολλούς να ανακαλύψουν και να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο με εφόδια τις διδασκαλίες του.

Το Ninjutsu σήμερα

Τι είναι λοιπόν το Ninjutsu; Σιγουρα δεν είναι μια πολεμική τέχνη, ούτε μόνο ένα ryūha. Δεν περιορίζεται μόνο σε ένα είδος μάχης καθώς η χρήση του ιστορικά εντοπίζεται σε μάχες ένας προς έναν, σε πεδία μάχης, σε δολοφονίες, σε τεχνικές παραπλάνησης και εισχώρησης. Περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα τεχνικών, άοπλης και ένοπλης μάχης, όπλων, και μαχητικής στρατηγικής. Για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν ήταν τρόπος και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο επιβίωσης.

Σήμερα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα κλασικών πολεμικών τεχνών σχεδιασμένο για πραγματικές συνθήκες μάχης. Μπορεί να διαμορφωθεί και να διδαχτεί σύμφωνα με τις αναγκές του σύγχρονου κόσμου. Νομίζω ο καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος ορισμός του Ninjutsu από κάποιον ιστορικά μορφωμένο και με βαθία γνώση των Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών είναι ο ακόλουθος:

Ninjutsu, or Ninpō, is a collection of adaptable survival techniques that allows one to face the uncertainties of life and to respond to dangerous situations, through physical and psychological discipline, where one uses orthodox weapons in unorthodox ways.

“The Ninja – Ancient Shadow Warriors of Japan” – Dr. Kacem Zoughari

τελευταία ενημέρωση 30/8/19

Η Προσέγγισή μας

Η προσέγγισή μας στην διδασκαλία του Ninjutsu είναι πολύπλευρη με στόχο την καλλιέργεια μαθητών με μαχητική γνώση, καλη φυσική κατάσταση, σωματική υγεία και την δυνατοτήτα να εξασκούνται στην τέχνη για όλη τους την ζωή, ανεξάρτήτως της ηλικίας τους.